Malaysia

Belasah isteri sampai terjatuh ke jalan, bapa muda dihukum penjara

AYER KEROH: Padah membelasah isteri sehingga cedera, seorang bapa muda tiga anak, dijatuhi hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh hari ini.

Keputusan itu dibuat selepas tertuduh Mohamad Iqbal Rahim, 24 tahun membuat pengakuan bersalah sejurus pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Muhammad Nazrin Ali Rahim.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didapati mendatangkan cedera kepada isterinya Norfatin Shafiqa Rosli, 24 tahun dengan cara memukul di badan dan kaki mangsa.

Berdasarkan fakta kes, akibat perselisihan faham, tertuduh telah mencekik dan memukul isterinya di bahagian tangan, kaki dan badan sehingga wanita itu terjatuh ke jalan akibat kaki lima yang bertangga dan tersungkur di tepi longkang.

Kesalahan itu dilakukan di tepi jalan berhampiran sebuah kedai gunting rambut di Taman Malim Jaya, Melaka sekitar 8.30 malam, 26 Oktober 2019 lalu.

Justeru, tertuduh yang bekerja sambilan sebagai penyambut tetamu di sebuah hotel didakwa mengikut seksyen 323 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama dengan seksyen 326A Kanun sama dan boleh dipenjara sehingga dua tahun atau dengan denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Terdahulu, prosiding yang dikendalikan Timbalan Pendakwaraya Anis Najwa Nazari mencadangkan hukuman setimpal dengan mengambil kira mangsa merupakan isteri kepada tertuduh.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam bagaimanapun merayu hukumannya diringankan dengan alasan dia perlu menanggung anak-anaknya yang masih kecil.

Muhammad Nazrin sebelum menjatuhkan hukuman sempat berkata, sebagai suami tertuduh seharusnya melindungi seorang isteri dan perbuatan yang berbentuk keganasan rumah tangga perlu dikenakan hukuman berat supaya menjadi pengajaran kepada masyarakat.

Beliau kemudian menjatuhi hukuman penjara lapan bulan kepada tertuduh bermula dari tarikh tangkapan dibuat pada semalam.

Sementara itu, dalam prosiding berasingan di mahkamah sama, tertuduh mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memberikan dadah methaphetamine kepada diri sendiri, di pejabat bahagian siasatan jenayah narkotik daerah Melaka Tengah, jam 8.30 pagi, 27 Oktober lalu.

Muhammad Nazrin bagaimanapun membenarkan jaminan sebanyak RM2,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh dan menetapkan 19 Disember depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close