MalaysiaPolitic

Pengundian awal PRK Tanjung Piai hari ini

PRK TG PIAI | Dua saluran mengundi di Bangunan Persatuan Keluarga Polis (Perkep), Ibu Pejabat Polis Daerah Pontian mula dibuka pada lapan pagi ini bagi membolehkan 280 pengundi awal melibatkan anggota polis menunaikan hak mereka dalam PRK Parlimen Tanjung Piai.

Pusat Pengundian Awal bagi DUN Pekan Nanas (Saluran 1) dibuka mulai lapan pagi hingga satu tengah hari, manakala bagi DUN Kukup (Saluran 2), waktu pengundian dibuka dari lapan pagi hingga lima petang.

Proses pengundian awal tersebut akan disaksikan ejen calon serta pemerhati pilihan raya yang dilantik SPR.

SPR turut menyiarkan proses pengundian berkenaan secara langsung atau ‘live streaming’ menerusi Facebook SPR.

Semua peti undi bagi pengundian awal akan disimpan di lokap balai polis.

Pengiraannya akan dibuat pada hari pengundian 16 Nov ini, di pusat pengiraan undi berkelompok di Bilik Mesyuarat, Pejabat Daerah Pontian dan akan disaksikan oleh ejen calon yang bertanding serta pemerhati pilihan raya.

PRK Parlimen Tanjung Piai diadakan susulan kematian wakil rakyatnya Dr Md Farid Md Rafik, 42, daripada Pakatan Harapan (PH) pada 21 Sept lepas akibat komplikasi jantung.

Ia melibatkan pertandingan enam penjuru antara calon PH Karmaine Sardini, calon Barisan Nasional Dr Wee Jeck Seng; calon Gerakan Wendy Subramaniam; Presiden Parti Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa) Dr Badrulhisham Abdul Aziz serta dua calon Bebas, Dr Ang Chuan Lock dan Faridah Aryani Abd Ghaffar.

Parlimen Tanjung Piai mempunyai 52,986 pengundi yang terdiri daripada 52,698 pengundi biasa, 280 pengundi awal dan lapan pengundi tidak hadir luar negara.

Bernama

Source
Malaysiakini
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close