MalaysiaPolitic

Lim Kit Siang mengaku – kami berjanji perkara yang tidak mungkin dalam manifesto PH

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) mesti bersikap jujur ​​dengan rakyat dan mengakui bahawa mereka tidak dapat menunaikan janji dalam manifesto pilihan raya, kata DAP supremo Lim Kit Siang.

Berikutan kekalahan pilihan raya kecil PAS di Tanjung Piai, Lim berkata beliau percaya rakyat Malaysia akan lebih menghargai dan yakin jika PH lebih telus.

Mengulas konvensyen DAP Perak di Ipoh pagi ini, beliau telah mengisytiharkan bahawa DAP tidak akan menjadi MCA lain mahupun Barisan Nasional.

Ini kerana kedua-dua DAP dan PH lebih komited di dalam agenda membina Malaysia Baru, "Objektif yang mana MCA, Umno, BN dan Muafakat Nasional menentang".

Lim berkata sudah tiba masanya untuk PH dan empat parti komponennya meneliti semula harapan dan janji manifesto itu, yang dinamakan Buku Harapan. 

"Kami mesti meyakinkan penyokong utama kami bahawa trajektori ke arah  Malaysia Baru berada di landasan yang betul, dan janji lima tonggak yang terkandung dalam manifesto itu tetap menjadi prinsip dan panduan kami." 

Janji-janji utama dari Malaysia Baru:- 
1) Untuk mengurangkan beban rakyat
2) Untuk melaksanakan pembaharuan institusi dan politik
3) Memacu pertumbuhan ekonomi mampan dan saksama
4) Memulangkan Sabah dan Sarawak kepada status yang diberikan dalam 
   Perjanjian Malaysia 1963; 
5) Mewujudkan Malaysia yang inklusif, sederhana dan dihormati di seluruh 
   dunia. 

Lim berkata PH tidak menerima sambutan yang besar di Tanjung Piai kerana pengundi kecewa dengan rekodnya dalam tempoh 18 bulan yang lalu. "Apa yang lebih buruk ialah kepercayaan bahawa kerajaan PH di Putrajaya telah kembali kepada cara lama yang buruk seperti kerajaan BN sebelum ini. "Mereka salah, tetapi PH gagal berkomunikasi dan meyakinkan mereka mengenai kekecewaan mereka.
 
"PH tetap mengutamakan di dalam usaha membina semula proses pembinaan negara untuk membina sebuah Malaysia Baru dan sedang membuat halatuju ke arah ini," katanya.

Lim juga merupakan ahli Parlimen Iskandar Puteri, juga berkata terdapat keperluan untuk mengkaji "modus operandi" PH dan anggotanya. Parti dan pemimpin, katanya, mesti mengembangkan minda dan pendekatan "Pakatan Harapan" kepada masalah negara.

 "Imbangan baru perlu dipertahankan antara mengekalkan solidariti dan disiplin PH dan artikulasi prinsip dan objektif oleh pihak komponen individu yang belum lagi menjadi dasar PH biasa.

 "Saya tidak bersetuju, contohnya, dengan ungkapan perdana menteri bahawa manifesto PH bukanlah 'bible', atau dengan cadangan 'kereta terbang' sebagai projek kerajaan, atau penahanan 12 orang Malaysia kerana didakwa mempunyai hubungan dengan orang bukan - Pembebasan Harimau Tamil Ealam. 

"Kita perlu mencari cara di mana pemimpin dan aktivis dalam parti komponen dapat menyuarakan perbezaan pendapat mereka dari dasar dan langkah kerajaan yang sedia ada tanpa dilihat sebagai pemikiran yang berlawanan atau didorong oleh objektif lisan untuk menjatuhkan kerajaan PH." 

Source
Free Malaysia Today
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close