Malaysia

Wanita ditipu ‘bakal suami’ di Facebook

KUANTAN – Seorang wanita yang baru diceraikan teruja apabila dilamar kenalan Facebook untuk dijadikan isteri, selain dijanjikan pelbagai kemudahan termasuk wang belanja dan melunaskan hutangnya.

Sebagai tanda setuju, mangsa berusia 55 tahun dari Cheroh, Raub kemudian diminta oleh ‘bakal suaminya’ itu mendepositkan wang sebanyak RM1,500 kepada lelaki berkenaan yang kononnya seorang pengusaha restoran di Johor Bharu.

Bagaimanapun, keterujaan wanita itu tidak lama apabila ‘bakal suaminya’ itu gagal dihubungi selepas menerima wang terbabit.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, menyedari ditipu, mangsa tampil membuat laporan polis, semalam.

Menurutnya, nasib malang wanita itu bermula selepas dia melayari Facebook dan berkenalan dengan seorang lelaki melalui laman sosial itu, 2 Disember lalu.

“Suspek yang kononnya mempunyai sebuah restoran di Johor Bahru mempelawa mangsa bekerja dengannya.

“Mangsa yang baru bercerai berminat dengan tawaran itu dan lebih mengujakan lagi apabila lelaki itu berhasrat untuk mengambilnya sebagai isteri,” katanya.

Mohd Wazir berkata, taktik suspek memperdaya mangsa menjadi apabila wanita itu menuruti kehendaknya dengan memasukkan wang seperti diminta sebagai ‘tanda jadi’ dan demi mendapatkan segala kemudahan dijanjikan lelaki itu.

“Pada masa sama, lelaki itu turut berjanji akan datang sendiri ke rumah wanita itu untuk menyerahkan wang bagi membantu mangsa melunaskan hutangnya.

“Bagaimanapun, selepas mendepositkan wang kepada lelaki itu melalui akaun bank diberikan, mangsa terus gagal menghubunginya sehingga laporan polis dibuat semalam,” katanya.

Katanya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Source
Kredit : Sinar Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close