Malaysia

Malaysia tapak ujian klinikal yang unggul – KSU Kementerian Kesihatan

PUTRAJAYA: Malaysia merupakan tapak ujian klinikal yang unggul berikutan ia mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang mencukupi dan efisien serta sekumpulan profesional perubatan berkelayakan tinggi, kata Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min.

Beliau berkata tempoh masa permulaan ujian yang konsisten, kos ujian kompetitif dan komitmen daripada kerajaan dalam memastikan ujian klinikal yang berkualiti dan berintegriti di negara ini turut menjadi antara faktor penyumbang.

Lagipun, populasi pelbagai kaum di Malaysia yang mempunyai pelbagai variasi ”genome” juga merupakan satu daripada kelebihan bagi ujian klinikal, katanya.

“Menggalakkan ekosistem ujian klinikal kukuh di peringkat kebangsaan menyumbang kepada perpindahan pengetahuan dan teknologi, mewujudkan kerja baharu dalam penyelidikan klinikal, memacu inovasi tempatan, mencegah aliran keluar pelaburan dan menggerakkan negara ke peringkat lebih tinggi dalam rantaian nilai penyelidikan klinikal.

“Selain itu, ia menyediakan wadah kepada kerajaan untuk memperluas sumber penjagaan kesihatan untuk memasukkan lebih banyak pesakit dan ubat-ubatan khususnya dalam kepakaran yang membabitkan kos rawatan tinggi seperti onkologi dan penyakit jarang ditemui,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Siri Fotografi ‘I AM AWARE’ oleh Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM), di sini, pada Khamis.

Chen berkata terdapat keperluan untuk mewujudkan kesedaran berhubung ujian klinikal berikutan kadarnya agak rendah di Malaysia berbanding Amerika Syarikat.

Secara perbandingan, katanya bagi satu juta penduduk di negara ini hanya terdapat lapan ujian klinikal manakala di Amerika Syarikat terdapat lebih 400 ujian klinikal bagi sejuta penduduk.

Beliau berkata ujian klinikal amat penting bagi kemajuan sains perubatan dan merupakan laluan kepada modaliti rawatan lebih baik.

Chen berkata pesakit yang melakukan ujian klinikal akan menerima rawatan baharu atau rawatan terbaik berbanding rawatan konvensional.

“Terutamanya dalam bidang rawatan kanser, ujian klinikal telah terbukti dapat menawarkan rawatan kanser paling berkesan yang terdapat ketika ini,”katanya.

Oleh itu, katanya kesedaran mengenai ujian klinikal perlu dipergiatkan lagi di negara ini menerusi pelbagai kempen I AM AWARE oleh CRM yang menampilkan peserta berkongsi pengetahuan dan perjalanan mereka sebelum dan selepas menjalani ujian klinikal.

— BERNAMA

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close