JenayahMalaysia

Abdi diri bayar hutang

BIARPUN bersembunyi di Thailand, Jacky lelaki berusia 40-an yang berasal dari Johor terus dikesan terbabit dalam aktiviti pemerdagangan orang dengan menggerakkan kegiatan haramnya dari luar negara.

Jacky yang juga antara individu paling dikehendaki Bukit Aman itu turut tersenarai dalam Notis Merah Polis Antarabangsa (Interpol) atas permintaan pihak berkuasa Malaysia lebih setahun lalu kerana mengendalikan jenayah terancang iaitu menjual orang.

Modus operandinya cukup kejam, Jacky bersekongkol dengan ceti haram atau along untuk memperdaya wanita warga asing seperti Thailand dan Vietnam sebelum dipaksa melacur bagi melunaskan hutang mereka.

Pembabitan ceti haram atau along dengan sindiket pelacuran tidak pernah dikesan berlaku di Malaysia dan kegiatan ini pertama kali berlaku.

Empayar Jacky yang cukup popular di Johor itu bagaimanapun ditumpaskan Bahagian Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (D3) Bukit Aman, Bahagian Siasatan Jenayah Terancang (D14) serta Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Johor.

Kegiatan itu ditumpaskan dalam operasi khas bermula 28 November lalu dengan menahan sembilan daripada 14 penghuni hierarki tertinggi dipimpin lelaki terbabit.

Sumber memberitahu Skuad Khas Harian Metro bahawa Jacky yang juga sasaran utama gagal ditahan kerana ‘berlindung’ di luar negara bersama isterinya yang menduduki hiraki kedua sindiket itu.

“Isteri Jacky warga Thailand yang mendapat status penduduk tetap (PR) di negara ini. Mereka dipercayai berselindung di Thailand,” katanya.

Memperincikan modus operandi dikendalikan Jacky, sumber berkata, ahli sindiket memerangkap pekerja pub atau disko untuk meminjam wang daripada along.

“Kononnya, along itu menawarkan kadar faedah atau bunga yang sangat rendah. Bila wanita atau mangsa kebanyakannya warga asing dari Thailand dan Vietnam gagal melunaskan hutang mereka memaksa mangsa melacur di empat premis pelacuran milik Jacky.

“Mangsa terperangkap tidak pernah dapat menyelesaikan ikatan hutang kerana Jacky turut mengenakan caj tempat tinggal, makanan dan pengangkutan. Ada segelintir mangsa terpaksa melacur walaupun datang bulan. Ada juga dipaksa menggugurkan kandungan. Kumpulan ini sangat kejam.

“Walaupun hutang mangsa selesai, mereka terus dipaksa melacur dengan helah dikenakan Jacky terhadap bunga atau faedah bayaran along yang perlu ditanggungnya. Mereka diibaratkan seperti hamba abdi,” katanya.

Katanya, isteri Jacky pula berperanan merekrut wanita daripada negara asalnya dengan tawaran kerja sah di Malaysia.

“Sudah sampai Johor, mangsa dipaksa melacur dan dikenakan ikatan hutang sehingga RM10,000. Ini tidak termasuk bunga sehingga mangsa jadi hamba abdi sindiket. Mangsa dilacurkan tanpa sebarang bayaran,” katanya.

Sumber itu berkata, hasil kolaborasi D3 dan D14 sejak beberapa bulan lalu, sembilan daripada 14 sasaran ditahan dan pihak berkuasa percaya sindiket itu dapat dilumpuhkan.

“Bukit Aman menyerbu empat sarang pelacuran Jacky di Johor dan menahan penghuni ketiga hiraki atau sindiket itu yang juga perempuan simpanan kepada Jacky dan menyelamatkan ramai mangsa.

“Selain itu, Bukit Aman juga menahan seorang warga Thailand berperanan sebagai penghantar atau transporter yang juga anak tiri Jacky, tujuh warga tempatan (ahli sindiket kanan) dan satu penjaga warga Bangladesh,” katanya.

Harian Metro difahamkan, semua sembilan suspek dituduh di mahkamah dalam sehari dua ini mengikut Seksyen 130V Kanun Keseksaan (KK), Seksyen 12 dan 14 Atipsom 2007.

Source
Harian Metro
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close