Malaysia

KWSP perlu prihatin masalah pencarum: PPIM

SHAH ALAM – Persatuan pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyifatkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak prihatin dengan permasalahan yang dialami boleh pencarum sehingga membebankan mereka.

Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata, sifat kemanusiaan yang kurang dalam diri sesetengah individu terutama menjadi punca kepada permasalahan tersebut.

“Semua ini melibatkan isu kemanusiaan yang perlu dititikberatkan dalam diri kerana KWSP merupakan agensi untuk membantu bukannya menyusahkan masyarakat,” katanya.

Kelmarin, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tampil memohon maaf kepada keluarga dan pesakit kanser yang terpaksa hadir ke KWSP di Johor Bharu dalam keadaan terlantar atas katil bagi mengeluarkan wang caruman.

Kisah berkenaan tular di media sosial selepas adik kepada pesakit kanser itu memuat naik pengalaman berurusan di KWSP itu di laman Facebook.

Mengulas tentang perkara tersebut, Nadzim berkata, sekiranya pihak KWSP mempunyai budi bicara yang sewajarnya permasalahan tersebut tidak akan berlaku.

“Para pegawai harus mempunyai budi bicara dalam mengendalikan kes-kes tertentu seperti ini supaya matlamat mereka seiring dengan perkhidmatan yang diberikan.

“Kalau doktor boleh datang ke rumah untuk merawat pesakit, jadi apa salahnya pihak KWSP turut bertimbang rasa untuk membuat perkara yang sama,” katanya.

Sehubungan dengan itu, Nadzim berkata, pihak KWSP perlu peka terhadap permasalahan tersebut kerana ia boleh mencemarkan nama baik agensi itu.

“Saya berharap pihak KWSP memandang serius terhadap perkara ini dan sentiasa memantau setiap kerja yang dilakukan supaya kejadian ini tak berlaku lagi,” ujarnya.

Source
Sinar Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close