MalaysiaPolitic

Isu perkauman, agama bebankan PDRM – KPN

KETUA Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador menyifatkan isu perkauman dan agama dibangkitkan sesetengah pihak sejak kebelakangan ini sebagai membebankan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau berkata, dalam usaha PDRM mahu memberi fokus kepada meningkatkan penyampaian perkhidmatan lebih baik, adil dan telus kepada rakyat, pasukan keselamatan itu dibebani dengan isu di luar jangka.

“Isu ini membebankan PDRM, ia tidak sepatutnya timbul. Selepas 62 tahun kita merdeka, kita sepatutnya bijak dalam berfikir tetapi menyedihkan.

“Nampak gayanya semakin matang negara ini, semakin kurang matang pula pemikiran sesetengah pihak…mendukacitakan.

“Saya minta pihak yang suka menyentuh isu perkauman dan agama cuba berfikiran matang sedikit. Akhirnya nanti kalau berlaku kekacauan kita semua yang rugi, tiada siapa yang untung,” katanya kepada pemberita selepas melepaskan 5,500 peserta ‘Kayuhan & Larian Ria’ di Georgetown, malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai suara sesetengah pihak tidak berpuas hati dengan perintah mahkamah bagi melarang penganjuran persidangan membantah tulisan Jawi di sekolah vernakular, yang dijadual berlangsung di Kajang, hari ini.

Abdul Hamid berkata, beliau percaya tindakan polis memohon perintah mahkamah adalah atas faktor keselamatan.

Bagaimanapun, beliau tidak mahu mengulas lanjut mengenai isu pembatalan persidangan itu dan menyerahkannya kepada Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaluddin dan Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ahmad Dzaffir Mohd Yussof.

“Adalah lebih baik persidangan itu dibatalkan atau dibuat semula dalam bentuk yang tidak menyentuh emosi dan sentimen orang lain.

“Saya kuat berpegang teguh kepada prinsip demokrasi. Rakyat bebas untuk bersuara tapi dalam parameter yang selamat.

“Sekiranya ada unsur provokasi, polis adalah pihak yang paling layak untuk buat penilaian. Saya sebagai Ketua Polis Negara tidak ada agenda tersirat atau sempit untuk menggagalkan persidangan itu. Saya tidak bermain politik,” tegasnya.

Ahmad Dzaffir dalam kenyataannya berkata, polis menyerahkan perintah mahkamah itu pada 5 petang semalam.

Susulan itu, pertubuhan pendidikan Cina, Dong Zong dan Jiao Zong (Dong Jiao Zong) dalam kenyataan bersama memaklumkan bahawa persidangan itu dibatalkan selepas menerima perintah mahkamah itu.

Source
Harian Metro
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close