InfoKESIHATANMalaysia

Bawa pulang rakyat Malaysia, pesawat khas berlepas ke Wuhan

Pesawat khas yang disewa bagi membawa pulang rakyat Malaysia di Wuhan, China telah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) jam 3.50 petang tadi. – Foto NADMA

KUALA LUMPUR: Pesawat khas yang disewa bagi membawa pulang rakyat Malaysia di Wuhan, China telah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) jam 3.50 petang tadi.

Penerbangan AirAsia (AK8264) itu membawa 12 krew dan lapan petugas berlepas ke Wuhan, China bagi membawa pulang 141 rakyat Malaysia dan termasuk pasangan dan anak mereka.

Dalam satu kenyataan kepada media, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) berkata semua 141 penumpang tersebut akan melalui tapisan kesihatan mengikut ketetapan pihak penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Tianhe Wuhan sebelum dibenarkan memasuki pesawat untuk berlepas balik ke Malaysia.

“Tempoh masa yang diambil untuk tapisan kesihatan, proses imigrasi dan kebenaran berlepas tidak dapat dipastikan buat masa ini.

“Sebaik sahaja tiba di Malaysia, semua 167 penumpang (141 yang dibawa pulang, 12 krew, lapan petugas misi dan enam pegawai daripada Kedutaan Besar Malaysia di Beijing) sekali lagi akan melalui tapisan kesihatan di Air Disaster Unit (ADU), KLIA.

“Bagi mereka yang dikesan mempunyai simptom akan dibawa terus ke hospital manakala yang melepasi saringam akan dibawa terus menaiki bas ke Pusat Pemantauan yang telah ditetapkan untuk tujuan pemantauan bagi tempoh 14 hari,” memetik kenyataan itu.

Pesawat itu turut membawa bersama 500,000 pasang sarung tangan getah sebagai sumbangan kepada Kerajaan China dalam operasi membanteras penularan wabak novel koronavirus (2019-nCoV) di negara itu.

NADMA pada masa sama akan berhubung dengan semua waris penumpang untuk memaklumkan urusan penerbangan pulang dan memberi penerangan berkaitan proses kuarantin yang perlu dilalui sepanjang 14 hari.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close