Malaysia

Hari 79: ‘Jamil sahkan pada Najib, Raja Abdullah nak derma ke akaun peribadi PM’

LANGSUNG | Perbicaraan kes terhadap bekas PM Najib Razak yang dituduh menyelewengkan RM42 juta dana SRC di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bersambung lagi.

Malaysiakini membawakan laporan langsung prosiding pada hari ke 79 ini:


11.10 – Prosiding bersambung selepas berehat seketika.


9.58 pagi – Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan DPP V Sithambaram untuk rehat selama sejam.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali membenarkan perkara itu apabila DPP mengatakan pihak pendakwaan hanya diberikan cuma satu salinan pernyataan saksi menteri luar Anifah Aman sekitar jam 2 pagi tadi.

Sithambaram berkata pihak pendakwaan memerlukan masa ini untuk menyediakan soalan untuk pemeriksaan balas terhadap saksi pembelaan keenam, Anifah.

Terdahulu, peguam bela memimpin Muhammad Shafee Abdullah telah membungkus pemeriksaan ringkas Anifah.


9.53 pagi – Bekas menteri luar Anifah Aman menggambarkan pertemuan antara mantan perdana menteri Najib Razak dan Raja Abdullah di Riyadh sebagai pertemuan rasmi.

Semasa pemeriksaan utama oleh peguam Shafee Abdullah, Anifah memberi keterangan:

“Dalam hubungan luar negara, ketika pertemuan dua ketua negara diatur oleh Wisma Putra, itu dianggap sebagai pertemuan rasmi.”


9.51 pagi – Bekas menteri luar Anifah Aman menggulung kandungan penuh peryataan saksinya.

Peguam bela utama Muhammad Shafee Abdullah kemudian mula mengajukan pertanyaan untuk pemeriksaan utama.


Najib tolak tawaran hadiah kuda jantan dari Raja Saudi

9.49 pagi – Bekas menteri luar Anifah Aman memberi keterangan bahawa Najib Razak telah menolak tawaran Raja Abdullah (gambar, bawah) yang ingin memberinya hadiah kuda jantan selepas perdana menteri ketika itu memuji lukisan-lukisan kuda Arab di Istana Persidangan Riyadh di Saudi.

Dalam membaca keterangan saksi beliau, Anifah memberi keterangan: “Dato Seri Mohd Najib Razak dengan sopan menolak tawaran tersebut kerana beliau tidak menunggang kuda.

“Tawaran sedemikian jelas menunjukkan manifestasi hubungan rapat antara Arab Saudi dan Malaysia.”


‘Jamil sahkan pada Najib, Raja Abdullah nak derma masuk ke akaun peribadi PM’

9.45 pagi – Bekas menteri luar Anifah Aman memberi keterangan bahawa menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir Baharom mengesahkan kepada perdana menteri ketika itu Najib Razak bahawa Raja Abdullah berhasrat supaya derma disalurkan ke akaun peribadi Najib.

Saksi pembelaan keenam mengatakan ini sambil membaca peryataan saksinya semasa pemeriksaan utama oleh peguam bela Muhammad Shafee Abdullah.

Anifah memberi keterangan bahawa beliau adalah antara delegasi Malaysia pada mesyuarat tidak rasmi dengan Raja Abdullah di Riyadh pada awal Januari 2010.

Anifah mengesahkan antara yang hadir ialah Najib, duta besar Malaysia ke Arab Saudi pada waktu itu, Syed Omar Syed Mohammad Al Saggaf, Jamil Khir dan dirinya sendiri.

Kata Anifah, selepas mesyuarat tidak rasmi itu Najib telah mengadakan perbincangan sulit dengan Raja Arab Saudi Raja Abdullah.

Selepas itu, menurut Anifah, dirinya, Najib dan Jamil Khir meninggalkan telah meninggalkan dewan mesyuarat.

Saksi itu berkata beliau mendengar Najib meminta Jamil Khir sama ada betul atau tidak kefahaman dirinya bahawa Raja Abdullah mahu derma kewangan tersebut disalurkan ke akaun peribadi Najib.

“Ketika kami keluar, perdana menteri (Najib) telah meminta penjelasan daripada Jamil Khir mengenai dialog sulit antara beliau dan Raja Abdullah sama ada beliau benar dalam memahami maksud Raja Abdullah yang lebih suka derma kewangan yang dibuat Raja Arab Saudi itu akan dipindahkan ke akaun bank peribadi Najib Razak.

“Saya mengambil perhatian serius mengenai hal ini kerana Najib Razak secara serentak bercakap kepada kami berdua.

“Jamil mengesahkan ketepatan pemahaman perdana menteri.

“Difahamkan Raja Abdullah tidak mahu sumbangan wang ini dibelanjakan secara samar-samar dan boleh menimbulkan masalah dalam pengeluaran wang berkenaan.

“Meletakkan wang ke dalam akaun peribadi perdana menteri akan membawa kawalan lebih mudah,” kata Anifah.


9.38 pagi – Bekas menteri luar negeri, Anifah Aman, 66, mula membaca pernyataan saksinya dalam pemeriksaan utama oleh peguam bela utama, Muhammad Shafee Abdullah.


9.33 pagi – Bekas menteri luar Anifah Aman masuk ke kandang saksi untuk memberi keterangan sebagai saksi pembelaan keenam dalam perbicaraan kes Najib Razak yang dituduh menyelewengkan RM42 juta dana SRC International.


9.30 pagi – Prosiding bermula, bekas perdana menteri Najib Razak masuk ke kandang tertuduh.

Bekas menteri luar Anifah Aman (gambar, atas) akan menjadi saksi keenam pembelaan, bakal memberi keterangan hari ini.

Semasa prosiding sebelumnya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada minggu ini, peguam bela utama Muhammad Shafee Abdullah berkata Anifah akan hadir memberi keterangan.

Sepanjang tempoh perbicaraan oleh pihak pembelaan sejak 3 Disember tahun lepas, mereka yang telah tampil memberi keterangan lisan ialah Najib sendiri, bekas pengurus hubungan AmBank Krystle Yap, bekas duta besar Malaysia ke Arab Saudi, Syed Omar Syed Mohammad Al-Saggaf, bekas ketua setiausaha Perbendaharaan, Mohd Irwan Serigar Abdullah dan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam, Jamil Khir Baharom.

Pada 11 Februari, Jamil memberitahu kerajaan Malaysia melalui Najib memohon sumbangan derma daripada Arab Saudi, dan bukan ditawarkan oleh negara berkenaan.

Ketika membacakan penyataan saksinya, Jamil Khir, 59, berkata beliau difahamkan bahawa derma itu akan disalurkan ke dalam akaun peribadi Najib bagi memudahkan dan melancarkan perjalanan politiknya.

“Kalau tidak silap saya, Raja Arab Saudi, Almahrum Raja Abdullah Abdul Aziz Al-Saud ada juga menyebut bahawa baginda akan menghantar sumbangan dana ini tidak lama lagi dan menyebutkan saluran dana ini akan dihantar ke akaun peribadi Najib.

“Raja Abdullah khuatir saluran terus ke dalam mana-mana entiti organisasi politik akan merumitkan cara perbelanjaan dana tersebut,” katanya sambil menambah, beliau berada di belakang Najib ketika perbualan antara kedua-dua pemimpin itu di Istana Riyadh pada 11 Jan, 2010.

Bagaimanapun, saksi pembelaan kelima itu berkata secara peribadi beliau tidak tahu sama ada Raja Abdullah benar-benar menghantar dana ke dalam akaun Najib atau tidak.

Source
Malaysiakini
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close