Malaysia

Isu helikopter sudah selesai, Hishammuddin bidas Anwar

PUTRAJAYA – Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein membidas kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempersoalkan kes ‘kehilangan’ helikopter yang merujuk kepadanya.

Bekas Naib Presiden UMNO itu berkata, isu itu telah selesai apabila Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi memaklumkan akan menerima enam helikopter tempur ringan jenis MD-530G pada penghujung tahun ini.

“Adakah itu sahaja yang dia (Anwar) boleh buat? Bring it on.

“Kementerian Pertahanan bukan sahaja mengenai helikopter dan yang paling penting saya sudah dipanggil oleh SPRM untuk beri kenyataan mengenai isu helikopter itu.

“Panglima Tentera Darat telah katanya bahawa mereka akan menerima helikopter tersebut penghujung tahun ini. Jadinya tidak lagi isu,” kata bekas Menteri Pertahanan itu di Kementerian Luar hari ini.

Hishammuddin berkata demikian menjawab kenyataan Anwar dalam hantaran Facebook yang menyindir kabinet Perikatan Nasional sebagai “bersih” kerana terlibat kes ‘kehilangan’ helikopter.

“Saya nak tanya ini, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) mana yang kata dan jelaskan barisan ini bersih?

“Apakah aspek dan sisi yang diambilkira oleh SPRM dengan mengisytiharkan kabinet ini ‘bersih’?

“[…] Yang helikopter hilang itu, besar kes dia. Yang lain semua terpalit,” kata Anwar dipercayai merujuk kepada Hishammuddin.

Enggan mengulas lanjut, Hishammuddin berkata; “Kalau cuma itu yang dia (Anwar) ada, saya nak tumpukan kepada Wisma Putra.”

Media sebelum ini melaporkan pembelian helikopter tentera bernilai RM300 juta yang dibuat ketika pentadbiran BN yang masih belum diterima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sehingga kini.

Sebanyak enam buah helikopter tempur ringan MD530G yang dikeluarkan syarikat gergasi aeroangkasa Amerika Syarikat, McDonnel Douglas dipesan ketika Hishamuddin menjadi menteri pertahanan. – MalaysiaGazette

Source
malaysia gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close