Malaysia

Hanya yang layak diberi rentas negeri nanti

TINDAKAN orang ramai yang memenuhi balai polis untuk mendapatkan kelulusan melakukan pergerakan rentas negeri mendorong pelaksanaan permit pengecualian ditangguhkan sementara bagi Perintah Kawalan Pergerakan, malam tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, pengisytiharan pelaksanaan permit pengecualian bagi pergerakan rentas negeri diputuskan hanya kepada mereka yang kematian ahli keluarga terdekat, sakit tenat ahli keluarga, rawatan perubatan diri dan ahli keluarga dan lain-lain perkara atas budi bicara Ketua Polis Balai.

“Orang awam berpendapat mereka boleh melakukan pergerakan jika mendapat kebenaran polis menyebabkan berlaku kesesakan serius di balai dan perhentian bas, sedangkan hanya mereka yang layak diberi pengecualian.

“Keperluan untuk mendapatkan pengecualian di bawah Perintah Kawalan Pergerakan ini ditangguhkan buat sementara waktu bagi menyelesaikan kesesakan dan kesulitan dihadapi semua pihak terbabit,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan beberapa balai polis di sekitar Lembah Klang dipenuhi orang ramai seawal 7 malam tadi bagi mendapatkan pengecualian pergerakan rentas negeri.

Sebelum ini, Abdul Hamid dalam sidang media khas di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, memaklumkan tindakan itu dikuatkuasakan serta merta bermula 12 tengah malam ini.

Ia adalah selaras pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam, sebagai langkah mengawal penularan Covid-19 di negara ini.

Source
Harian Metro
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close