InfoJenayahMalaysiaSetempat

PKP: PDRM tambah 100 peratus anggota pantau sempadan, perairan negara

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata sehingga kini hampir 2,500 pegawai dan pegawai berpangkat rendah ditugaskan mengawal kawasan sempadan dan perairan negara. – Gambar fail

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menambah kekuatan keanggotaan sebanyak 100 peratus bagi penugasan kawalan di sempadan dan perairan negara bagi mengekang kemasukan pendatang tanpa izin sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata sehingga kini hampir 2,500 pegawai dan pegawai berpangkat rendah ditugaskan mengawal kawasan berkenaan dalam usaha mengekang penularan COVID-19 dalam kalangan pendatang tanpa izin.

“Wabak ini berkemungkinan dibawa masuk pendatang tanpa izin yang menggunakan laluan-laluan tikus dan sudah pasti kehadiran mereka tanpa melalui proses saringan dan pemeriksaan amat berisiko tinggi,” katanya dalam sidang media khas di Bukit Aman di sini, hari ini.

Selain penugasan kawalan sempadan dan perairan negara, Abdul Hamid memaklumkan pihaknya turut mengadakan beberapa operasi termasuk Op Nyah, Op Wawasan, Op Awas dan Op Batas di Sarawak selain Op Taring di Sabah bagi mengelak pendatang tanpa izin masuk ke negara ini.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close