InfoMalaysia

36.9 peratus murid tiada peranti elektronik – Radzi Jidin

PUTRAJAYA: Sebanyak 36.9 peratus murid di seluruh negara tidak mempunyai sebarang peranti elektronik.

Demikian jelas Menteri Kanan Pendidikan, Dr Mohd Radzi Md Jidin, selepas kementeriannya menjalankan satu kaji selidik berhubung Pengajaran dan Pembelajaran (PnP) secara atas talian.

Daripada dapatan itu, hanya enam peratus murid mempunyai komputer peribadi, tablet (5.67 peratus), komputer riba (sembilan peratus) dan telefon pintar (46 peratus).

“Akses atas talian ini ada kekangan masing-masing, kita di Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengadakan kaji selidik melibatkan 670,000 ibu bapa dengan jumlah 900,000 murid.

“Daripada kaji selidik, kita dapati bahawa pemilikian hardware atau peranti eletronik untuk membolehkan pengajaran dan pembelajaran (PnP) dilaksanakan di rumah agak terhad.

“Sebanyak 36.9 peratus daripada keseluruhan murid tidak mempunyai sebarang peranti. Tapi kalau kita campur semua peratusan (yang memiliki peranti) kita akan dapati lebih 50 peratus daripada pelajar ada lebih daripada satu peranti,” katanya.

Radzi berkata, meskipun berdepan cabaran, pihaknya sedang meneliti kaedah terbaik dalam menghadapi kekangan itu.

Selain peranti, kelajuan internet juga merupakan antara isu utama yang dihadapi pelajar ketika proses PnP di rumah selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu.

Dalam masa sama, beliau turut mengingatkan guru-guru agar mengambil kira kekangan dihadapi pelajar di rumah dan menetapkan kaedah terbaik yang lebih sesuai untuk diguna pakai dalam memastikan proses pembelajaran diteruskan.

Dalam sidang media yang sama, Radzi menegaskan bahawa pihaknya kini sedang berusaha menambah baik TV Pendidikan bagi membantu pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran di rumah.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close