Malaysia

Sesiapa ingkar kuarantin, jangan harap simpati saya – Hishammuddin

KUALA LUMPUR – Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberi amaran kepada rakyat Malaysia bahawa mereka harus menjalani kuarantin selama 14 hari apabila pulang dari luar negara.

Dengan nada tegas, beliau berkata, ini kerana terdapat kluster baharu yang dikesan daripada rakyat negara ini yang pulang ke Malaysia, baru-baru ini.

“Saya tahu ramai cakap mengenai rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara. Semalam, @DGHisham kata 95 kes #COVID19 ada kaitan dgn kumpulan ini.

“Justeru, saya nak ingatkan, tolong patuh arahan kerajaan untuk jalani kuarantin wajib 14 hari. Jika ingkar, jangan harap dapat simpati saya,” katanya melalui akaun Twitter.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak 95 kes positif Covid-19 dikesan dalam kalangan 12,160 rakyat Malaysia yang dikuarantin selepas pulang dari luar negara.

Daripada jumlah itu seramai 7,910 individu telah diambil sampel sejak 3 April lalu.

Jumlah itu menyaksikan terdapat peningkatan kes positif Covid-19 di beberapa negeri.

Antaranya 37 kes di Melaka, 32 kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, masing-masing tiga kes di Sarawak dan Johor serta dua kes di Selangor.

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close