JenayahMalaysia

Hukuman anggota tentera rogol isteri rakan ketika tumpang bermalam, kekal

Mohd Zulkarnain, 40, dijatuhi hukuman penjara 13 tahun dan enam sebatan dengan rotan oleh Mahkamah Sesyen itu.

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan hukuman penjara 13 tahun dan enam sebatan dihadapi seorang anggota tentera yang disabitkan kesalahan merogol isteri rakannya semasa bermalam di rumah pasangan itu empat tahun lepas.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said, dalam keputusan sebulat suara, menolak rayuan terakhir Koperal Mohd Zulkarnain Abdul Razak selepas mendapati rayuannya tidak mempunyai merit.

Panel itu yang turut dianggotai Hakim Mahkamah Rayuan P. Ravinthran dan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Wira Ahmad Nasfy Yasin mengekalkan keputusan dibuat Mahkamah Sesyen Ampang dan Mahkamah Tinggi.

Mahkamah Sesyen Ampang pada 2017, mendapati Mohd Zulkarnain bersalah terhadap pertuduhan merogol wanita itu, ketika itu berusia 25 tahun, di dalam bilik tidur apartmennya di Ampang, Selangor pada 3.30 pagi, 12 Julai, 2016.

Mohd Zulkarnain, 40, dijatuhi hukuman penjara 13 tahun dan enam sebatan dengan rotan oleh Mahkamah Sesyen itu.

Mohd Zulkarnain gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi Shah Alam selepas mahkamah itu pada 13 Feb tahun lepas menolak rayuannya, mendorongnya mengemukakan rayuan ke Mahkamah Rayuan.

Menurut fakta kes, mangsa sedang tidur dengan anaknya apabila  Mohd Zulkarnain masuk ke dalam bilik dan merogolnya dalam keadaan gelap.

Suami mangsa tiada di rumah ketika itu.

Mohd Zulkarnain, dalam pembelaannya, tidak menafikan yang dia bermalam di rumah mangsa tetapi menafikan dia merogol wanita itu.

Peguam Noor Svetlana Mohd Noor Nordin mewakili Mohd Zulkarnain manakala Timbalan Pendakwa  Raya Mohd Zain Ibrahim mewakili pihak pendakwaan.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close