Malaysia

Pekebun haram Musang King perlu hormat undang-undang- MB

KUALA LUMPUR – Pekebun haram durian Musang King di Raub, Pahang diminta mematuhi undang-undang dengan mengosongkan tanah kerajaan yang mereka duduki secara haram selama ini.

Tegas Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, kerajaan negeri tidak berhasrat untuk menindas pekebun-pekebun tersebut sebaliknya hanya bertindak mengikut undang-undang.

“Kerajaan Negeri terus bertegas tanpa kompromi dalam isu pekebun haram durian Musang King.

“Kerajaan Negeri mengulangi ketegasan dan komitmen untuk bertindak tegas ke atas tanah-tanah diusahakan secara haram oleh pekebun-pekebun durian Musang King di Raub, yang kini tertangguh ekoran keputusan Mahkamah Tinggi mengenainya baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuantan, Datuk  Zainal Azman Ab Aziz pada 28 Ogos yang lalu membenarkan agar pendengaran permohonan kebenaran oleh 111 pekebun haram di Raub bagi semakan kehakiman untuk membatalkan notis pengosongan tanah yang melibatkan kebun-kebun berkenaan yang dikeluarkan oleh Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Raub dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang, ditangguhkan sehingga 28 Oktober 2020.

Menurut Wan Rosdy, sehingga permohonan tersebut didengar dan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi, kerajaan negeri terpaksa menangguhkan buat sementara semua tindakan bagi menguatkuasakan notis pengosongan berkenaan.- MalaysiaGazette

Source
Malaysiagazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close