#kitajagakitaMalaysia

Tambah denda langgar SOP akan tambah Kluster Penjara – Musa

KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta tidak membebankan rakyat dengan meningkatkan denda kepada mereka yang melanggar Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bekas Ketua Polis Negera, Tan Sri Musa Hassan berkata, rakyat semakin terkesan dan dalam kesusahan kerana hilang pekerjaan akibat pandemik Covid-19.

”Janganlah dibebankan lagi dengan meningkatkan denda melanggar SOP,” katanya.

Beliau turut melahirkan kebimbangan kewujudan lebih ramai kluster penjara apabila semakin banyak orang dipenjarakan akibat tidak mampu membayar denda.

Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berpendapat sudah tiba masanya nilai kompaun kerana ingkar dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dinaikkan susulan peningkatan ketara kes Covid-19 di negara ini.

Katanya, setiap minggu ribuan saman dikeluarkan pihaknya kepada individu yang ingkar dan melanggar SOP PKP, kebanyakannya membabitkan kesalahan tiada penjarakan fizikal.

Lebih memburukkan lagi keadaan apabila ada yang mengambil kesempatan dengan melakukan perjalanan rentas daerah dan negeri tanpa alasan yang kukuh.

“Sekiranya kompaun RM1,000 itu dianggap kecil, maka mereka yang degil ini pasti akan menerima padah apabila arahan menaikkan nilai kompaun ini diwartakan,” kata Abdul Hamid. – MalaysiaGazette

Source
malaysiagazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close