MalaysiaVIRAL

MAQIS patahkan cubaan bawa Musang King ke Indonesia

KUALA LUMPUR – Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dengan kerjasama Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) telah berjaya mengagalkan cubaan membawa keluar buah durian jenis Musang King ke Indonesia.

Difahamkan, kejadian berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas pemeriksaan dilakukan ke atas seorang warganegara Malaysia.

Pemangku Pengarahnya, Zamri Hashim berkata, hasil pemeriksaan rutin yang dijalankan pada pukul 12.30 tengahari mendapati empat kotak yang mengandungi 16 biji buah durian seberat 56 kilogram bernilai RM6,000 telah ditahan oleh pegawai MAQIS.

WhatsApp-Image-2021-03-04-at-10
Sebanyak empat kotak yang mengandungi 16 biji buah durian seberat 56 kilogram bernilai RM6,000 telah berjaya ditahan oleh pegawai MAQIS.

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati buah durian tersebut dipercayai untuk dihantar kepada majikannya di Indonesia.

“Namun, kesemua buah durian tersebut telah dirampas kerana gagal mengemukakan permit eksport dan sijil fitosanitasi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, perbuatan mengeksport apa sahaja tumbuhan, binatang, karkas, ikan, keluaran pertanian, tanah atau mikroorganisma tanpa permit adalah salah mengikut Seksyen 11(2), Akta Perkhidmatan Kuarantin & Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728].

WhatsApp-Image-2021-03-04-at-10
Antara durian musang king yang berjaya dirampas oleh Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dengan kerjasama Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

“Jika sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 11(3) akta sama yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau keduanya sekali,” ujarnya.

Langkah ini bagi menjamin keselamatan pertanian dan makanan negara serta ia juga bertujuan untuk memastikan makanan yang keluar ke Malaysia mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan. -MalaysiaGazette

Source
malaysiagazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close