JenayahMalaysia

Dalang Macau Scam, Alvin Goh didakwa hari ini

KUALA LUMPUR – Dalang utama kes pengubahan wang haram atau Macau Scam, Goh Leong Yeong atau Alvin Goh akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini.

Alvin berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) dengan tujuh pertuduhan.

Terdahulu Alvin kelihatan berpakaian serba putih diiringi pegawai imigresen dan anggota Jabatan Penjara Semenyih tiba di pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, kira-kira 11.04 pagi tadi.

Sebelum ini, Alvin dan adiknya, Goh Yeong Hui didakwa menerima wang berjumlah RM2.14 juta hasil daripada aktiviti haram pada September 2019 sehingga November 2019.

Pertuduhan itu berkaitan tangkapan ratusan warganegara China di Cyberjaya.

Sebelum ini, Unit Jenayah Pengubahan Wang Haram (AMLA), Bahagian Pencegahan ATIPSOM dan AMLA, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menjalankan siasatan AMLA dan menyita RM482,508.19 milik syarikat Alvin.

Syarikat Alvin juga didapati membenarkan imigran larangan berada di premis miliknya dan menjalankan aktiviti berkaitan penipuan dalam talian.

Alvin dan adiknya juga akan dituduh di Mahkamah Sesyen Khas Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI), Semenyih pada hari sama mengikut Seksyen 55E Akta Imigresen 1959/63.

Media sebelum ini melaporkan Alvin dan rakan sejenayahnya, Addy Kanna ditahan pada 2 dan 3 Oktober tahun lalu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mereka didapati menjalankan aktiviti penipuan Macau Scam dan judi dalam talian yang menyasarkan mangsa di China dan bekerjasama dengan kartel penipuan di luar negara.

Pada 30 November tahun lalu, Alvin bersama Addy dan dua lagi anggota polis dikenakan tahanan mengikut Akta Pencegahan Jenayah (POCA) selama dua tahun.

Alvin ditahan di Penjara Simpang Renggam, Johor bersama seorang lagi anggota polis, manakala Addy ditahan di Penjara Pokok Sena, Kedah dan seorang lagi anggota polis ditahan di Penjara Bentong, Pahang.

Semua hukuman tahanan selama dua tahun itu diputuskan Lembaga Pencegahan Jenayah (LPJ), Kementerian Dalam Negeri. – MalaysiaGazette

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close