Covid-19Malaysia

COVID-19: Sultan Kelantan amat dukacita ramai ambil ringan SOP

KOTA BHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, sangat dukacita melihat ramai rakyat negeri ini masih mengambil ringan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Baginda sekali gus menitahkan semua pihak, terutama rakyat Kelantan, perantau, golongan kenamaan mahupun selebriti, supaya tidak merentas negeri sekiranya tiada kecemasan, berikutan perebakan varian Afrika Selatan B.1.351 di negeri ini dikesan berpunca daripada aktiviti terbabit.

Setiausaha Sulit Kanan kepada Sultan Muhammad V, Datuk Nik Mohd Shafriman Nik Hassan, berkata baginda turut menzahirkan kebimbangan susulan peningkatan mendadak jangkitan COVID-19 sehingga mencecah lebih 400 kes sehari di Kelantan sejak pertengahan bulan lalu.

Justeru, beliau berkata, baginda menyeru rakyat agar mengambil serius perkara berkenaan.

“Unit Rawatan Rapi (ICU) hampir penuh kapasiti dan ia turut menjejaskan pesakit ICU sedia ada sehingga terpaksa ditempatkan di wad biasa.

“Jumlah pesakit meningkat sehingga memaksa kerajaan negeri membuka hospital lapangan di Padang Perdana, dan ini menunjukkan situasi kritikal di Kelantan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, baginda menyarankan semua peniaga supaya mengutamakan pengurusan perniagaan secara dalam talian.

Baginda turut berharap seluruh rakyat bekerjasama melindungi ahli keluarga dan orang sekeliling, selain berempati dengan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang telah banyak berkorban sejak awal pandemik demi mengekang penularan COVID-19, terutama menjelang Aidilfitri pada minggu depan.

“Baginda merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada seluruh kakitangan KKM yang tidak mengenal penat lelah berkhidmat untuk segenap lapisan masyarakat.

“Sempena minggu terakhir Ramadan, baginda mengajak semua rakyat untuk sama-sama berdoa ke hadrat Allah SWT supaya penularan COVID-19 dapat dibendung dan tindakan kolektif yang diambil rakyat dapat melandaikan lengkuk jangkitan,” katanya.

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close