Covid-19Malaysia

Polis rakam percakapan saksi ‘sumbangan vaksin’

GEORGETOWN: Polis akan merakam percakapan beberapa saksi dari syarikat yang didakwa menawarkan sumbangan dua juta dos vaksin COVID-19 kepada kerajaan Pulau Pinang, bagi melengkapkan siasatan kes itu.

Ketua Polis negeri, Datuk Sahabudin Abdul Manan, berkata polis juga akan merakam percakapan saksi dari Pejabat Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dan Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang.

Beliau berkata, sehingga kini polis menerima enam laporan oleh beberapa beberapa parti politik termasuk daripada Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang yang meminta siasatan dijalankan.

“Polis juga akan menghubungi syarikat yang berkaitan untuk mengesahkan status pendaftaran syarikat berkenaan serta peranan penulis surat terbabit.

“Selepas semua tindakan selesai diambil, polis akan menyerahkan kertas siasatan ke pejabat Pengarah Pendakwaan Pulau Pinang untuk nasihat dan pandangan,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sahabudin berkata, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil menyiasat semua laporan yang diterima mengikut Seksyen 420/511 Kanun Keseksaan.

Katanya, siasatan awal mendapati penulis surat yang menawarkan dua juta dos vaksin bukanlah Pengarah Urusan syarikat Xintai Development Enterprise Ltd seperti yang dinyatakan di dalam surat berkenaan.

“Penulis surat itu hanyalah wakil kepada syarikat Xintai Development Enterprise Ltd yang dilantik secara lisan sahaja yang ia mengesahkan tandatangan pada surat yang dihantar ke Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang itu miliknya,” katanya.

Sahabudin berkata, modus operandi kes itu ialah suspek yang juga wakil syarikat dipercayai cuba untuk menipu kerajaan Pulau Pinang dengan menawarkan dua juta dos vaksin jenis Sinovac yang dipercayai tidak wujud.

Selasa lalu, kerajaan negeri meminta Kementerian Kesihatan memberi kelulusan menerima sumbangan dua juta dos vaksin COVID-19 dari syarikat swasta, selepas permohonan pertama mereka ditolak.

Bagaimanapun, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin yang juga sebagai Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, mengesahkan derma dua juta dos vaksin COVID-19 oleh syarikat berpangkalan di Hong Kong itu tawaran palsu.

Penduduk bermotosikal melalui hadapan Dewan Seberang Perai Arena Seberang Jaya di sini, yang dijadikan Pusat Pemberian Vaksin COVID-19, sempena Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, di Pulau Pinang.
Penduduk bermotosikal melalui hadapan Dewan Seberang Perai Arena Seberang Jaya di sini, yang dijadikan Pusat Pemberian Vaksin COVID-19, sempena Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, di Pulau Pinang.

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close