MalaysiaVIRAL

SKMM nafi tuduhan Syed Saddiq

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menafikan tuduhan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, kononnya mereka mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) merampas telefon bimbit beliau.

SKMM selaku agensi teknikal dalam membantu siasatan PDRM, tidak mengeluarkan arahan untuk merampas bahan bukti yang diperlukan PDRM, dalam melengkapkan siasatan mereka.

Jabatan Komunikasi Korporat SKMM berkata, kerjasama dengan PDRM bukanlah berbentuk arahan sebaliknya memberi bantuan dan syor teknikal, sesuai dengan keperluan siasatan, secara telus tanpa agenda terlindung, termasuk agenda politik.

“SKMM juga menafikan wujudnya ‘unit khas’ dalam SKMM untuk tujuan politik, gangguan politik, kempen sabotaj dan lain-lain, seperti yang didakwa oleh Syed Saddiq dalam kenyataan beliau.

“Untuk makluman, SKMM berperanan untuk mengawal selia peraturan industri berdasarkan kuasa yang termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia 1998 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Susunan organisasi SKMM dibentuk sesuai dengan peranan kawal selia yang dilaksanakan oleh SKMM,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

SKMM turut menjemput Syed Saddiq untuk hadir ke pejabat suruhanjaya berkenaan bagi memberikan penerangan penuh mengenai peranan dan carta organisasi mereka.

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close