MalaysiaPolitic

PH sokong ‘total lockdown’, tetapi dengan tujuh syarat

Jawatankuasa Kos Sara Hidup PH menyokong keputusan kerajaan melaksanakan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi selama 14 hari bermula 1 Jun.

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kos Sara Hidup Pakatan Harapan (PH) menyokong keputusan kerajaan untuk melaksanakan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi selama 14 hari bermula 1 Jun.

Bagaimanapun terdapat tujuh syarat yang dituntut oleh jawatankuasa itu.Antara syarat tersebut ialah kerajaan perlu memberi bantuan one-off kepada golongan B40 dan M40, moratorium pinjaman bank selama tiga bulan, dan rebat Tenaga Nasional Berhad (TNB).

COVID-19 | Total Lockdown dilaksanakan bermula 1 Jun 2021

“Ini termasuk memastikan bekalan barangan keperluan harian yang mencukupi, harga barang keperluan tidak naik, memastikan penghantaran barang keperluan tidak terhalang, dan bantuan bakul makanan,” kata kenyataan jawatankuasa itu yang dikeluarkan pada Sabtu.Pada Jumaat, kerajaan mengumumkan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi atau ‘total lockdown’ Fasa Pertama di seluruh negara selama 14 hari, bermula Selasa ini hingga 14 Jun depan.

Pejabat Perdana Menteri berkata menerusi ‘total lockdown‘ atau perintah berkurung penuh itu, semua sektor tidak dibenarkan beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira situasi terkini penularan COVID-19 di Malaysia dengan jumlah kes harian melebihi 8,000 kes dan kes aktif melebihi 70,000 kes.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close