#kitajagakitaMalaysia

SKMM lulus 366 permohonan surat kebenaran beroperasi sepanjang PKP 3.0

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) memperakui dan meluluskan sebanyak 366 permohonan surat kebenaran untuk beroperasi dan pergerakan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 bermula 1 Jun lalu.

Jumlah itu adalah daripada 1,786 permohonan yang dikemukakan syarikat dari pelbagai sektor bagi tujuan itu.

Jabatan Komunikasi Korporat SKMM dalam kenyataannya hari ini menyatakan, jumlah diluluskan itu adalah dari sektor telekomunikasi dan internet, penyiaran dan pos serta kurier.

Manakala baki 1,420 permohonan lagi ditolak atas alasan perkhidmatan bukan di bawah sektor komunikasi, perkhidmatan walaupun di bawah sektor komunikasi, tetapi bukan pemegang lesen atau menjalankan perkhidmatan perlu, dan tidak tersenarai sebagai vendor, pengedar atau ejen yang disahkan oleh pemegang lesen.

“SKMM yang berperanan sebagai agensi pengesahan dalam sistem Covid-19 Intelligent Management System (CIMS) bagi sektor berkenaan telah memperakui 366 permohonan surat kebenaran beroperasi dan pergerakan sejak PKP bermula Selasa lalu.

“Perakuan ini diberikan kepada sebahagian daripada 1,786 permohonan daripada sektor komunikasi yang telah diproses melalui CIMS setakat ini.

“Daripada jumlah diluluskan itu, 132 adalah syarikat perkhidmatan telekomunikasi, 108 berkaitan penyiaran dan 126 berkaitan pos dan kurier. Baki 1,420 permohonan lagi telah ditolak,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, bagi melancarkan proses pengesahan dan yang layak sahaja diberikan kebenaran beroperasi serta pergerakan segera, SKMM minta kerjasama semua pihak memastikan status syarikat tergolong dalam perkhidmatan perlu.

Katanya, bagi bukan pemegang lesen yang dikeluarkan SKMM, syarikat perlu mendapat pengesahan pihak pemegang lesen berkaitan terlebih dahulu sebelum mengemukakan permohonan melalui CIMS.

CIMS adalah pusat sehenti yang diuruskan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk tujuan pengeluaran surat kebenaran beroperasi dan pergerakan semasa PKP kepada semua sektor industri yang dianggap sebagai perkhidmatan perlu.

“Ini termasuk sektor komunikasi yang merangkumi perkhidmatan telekomunikasi, pos dan kurier serta penyiaran.

“Proses kelulusan melalui CIMS bagi sektor di bawah pemantauan SKMM dijalankan secara telus dan teliti bersandarkan matlamat meneruskan kesinambungan perkhidmatan perlu kepada rakyat serta mengelakkan penyalahgunaan surat kebenaran yang diberikan untuk tujuan tidak sepatutnya.

“Sama-sama kita bersabar dan mematuhi prosedur ditetapkan untuk melandaikan lekuk jangkitan Covid-19 agar kehidupan rakyat dan ekonomi negara dapat segera dipulihkan,” katanya.

SKMM turut menasihatkan orang ramai duduk di rumah dan teruskan bekerja, belajar, berurusan, membeli-belah serta berinteraksi melalui kemudahan serta capaian teknologi yang disediakan secara dalam talian. – MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close