MalaysiaPolitic

Cukai RM1.69 bilion: Najib gagal tangguh keputusan

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan untuk menggantung pelaksanaan perintah membenarkan permohonan LHDN untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Datuk Seri Tun Razak berhubung pembayaran cukai pendapatan sebanyak RM1.69 bilion.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi telah memutuskan Datuk Seri Najib Tun Razak perlu membayar tunggakan cukai tambahan LHDN bagi tempoh 2011 hingga 2017 berjumlah RM1.69 bilion selepas membenarkan permohonan LHDN untuk memasukkan penghakiman terus terhadapnya.

Hari ini, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmad Bache menyampaikan keputusan menolak permohonan menggantung pelaksanaan oleh LHDN terhadap Najib melalui e-mail kepada pendakwaan dan peguam bela sebentar tadi.

Sebaliknya LHDN dibenarkan meneruskan notis kebankrapan terhadap Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan ketika ini.

Pada 22 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Najib perlu membayar tunggakan cukai tambahan LHDN bagi tempoh 2011 hingga 2017 selepas membenarkan permohonan LHDN untuk memasukkan penghakiman terus terhadapnya.

Untuk makluman penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Mengikut Seksyen 103 (2) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ITA), seseorang yang diperintahkan membayar taksiran itu perlu menjelaskan bayaran itu kepada LHDN walaupun rayuan difailkan.

Pada 4 Feb lepas, kerajaan melalui LHDN telah memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib atas kegagalan beliau membayar tunggakan cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion seperti yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi pada Julai tahun lepas.

Menurut notis itu, Najib perlu membayar RM1.69 bilion dengan kadar faedah lima peratus setahun bermula 22 Julai 2020 (tarikh penghakiman Mahkamah Tinggi) hingga 4 Feb 2021 yang berjumlah RM1,738,804,204.16.

Najib dalam permohonannya menyatakan notis kebankrapan yang difailkan terhadapnya adalah taktik konspirasi politik.

Mengikut dokumen permohonan membatalkan notis kebankrapan yang difailkan, Najib mendakwa notis kebankrapan bertarikh 4 Februari itu adalah berniat jahat, menindas dan penyalahgunaan proses mahkamah serta digerakkan oleh niat jahat.

Jumaat lepas ketika berhujah hadapan Hakim Datuk Ahmad Bache menerusi aplikasi Zoom, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, anak guamnya akan kehilangan segalanya jika notis kebankrapan dikenakan ke atasnya.

Muhammad Shafee juga berkata, mereka telah cuba berunding dengan LHDN berhubung pembayaran RM1.69 bilion namun rundingan itu telah dihentikan dan LHDN meneruskan tindakan dengan memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib. -MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close