JenayahMalaysia

Pengasuh, suami dan anak saudara didakwa dera dua kanak-kanak

Pengasuh terbabit dipercayai mendera kedua-dua mangsa dengan cara memukul, memijak dan menyepak. – Astro AWANI

JOHOR BAHRU: Seorang pengasuh serta suami dan anak saudaranya didakwa di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas dua pertuduhan mendera dua kanak-kanak lelaki berusia dua dan tiga tahun pada 10 Jun lalu.Tertuduh Fazelina Mohd Lias, 37, dan suaminya Mansor Saat, 57, serta remaja berusia 13 tahun itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Ahmad Fuad Othman.

Mengikut kedua-kedua kertas pertuduhan, kesemua tertuduh didakwa menganiaya dua kanak-kanak berusia dua dan tiga tahun sehingga menyebabkan kedua-dua mangsa mengalami kecederaan fizikal.

Kesalahan itu dilakukan di sebuah rumah di Taman Bukit Kempas, Johor Bahru pada 10 Jun lalu sekitar jam 3 petang.

Kesemua mereka didakwa di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 31(1) akta yang sama.Jika sabit kesalahan mereka boleh dipenjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Qaiyyum Ramlan menawarkan jaminan sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin dengan syarat tertuduh tidak menganggu saksi pendakwaan bagi pasangan suami isteri itu.

Manakala remaja tersebut sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin yang merupakan ibu bapanya.Hakim Ahmad Fuad Othman kemudian membenarkan tertuduh, Fazelina Mohd Lias dan Mansor Saat diikat jamin sebanyak RM8,000 dan RM1,500 bagi remaja itu.

Mahkamah menetapkan 20 Ogos untuk lantikan peguam, sebutan semula kes dan penyerahan laporan akhlak daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Terdahulu, polis menahan seorang pengasuh dan suaminya selepas dipercayai mendera dua kanak-kanak lelaki di Taman Bukit Kempas, Johor Bahru pada 17 Jun lalu.

Pengasuh terbabit dipercayai mendera kedua-dua mangsa dengan cara memukul, memijak dan menyepak, malah sebelum ini mangsa juga sering kali dilihat didera oleh pengasuh berkenaan dan ahli keluarganya.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close