Malaysia

Ratusan doktor kontrak teruskan protes di seluruh negara

KUALA LUMPUR – Doktor-doktor kontrak hari ini meneruskan protes di seluruh negara  terhadap keputusan kerajaan yang masih enggan menyerap mereka ke perjawatan tetap.

Protes dijalankan di setiap negeri di mana doktor-doktor kontrak dilihat berjalan keluar dari hospital sebagai tanda protes.

Di Kuala Lumpur, lebih 20 doktor kontrak berjalan keluar dan naik ke tempat letak kereta di tingkat 6 bangunan hospital itu sebelum mengadakan sidang media.

Jurucakap kumpulan itu meminta kerajaan menyerap mereka ke jawatan tetap dan memberi kemudahan melanjutkan pelajaran.

Sementara itu di Hospital Selayang, kumpulan doktor-doktor kontrak turut dilihat mengadakan protes dengan membawa plakad #hartaldoktorkontrak #lawantetaplawan

Di Selangor, sekumpulan 20 orang doktor muda menyertai Hartal Doktor Kontrak di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang di hadapan Kompleks Rawatan Ibu & Bayi.

Suasana yang sama turut dilihat di Hospital Sungai Buloh.

Di Johor Bahru, para doktor kontrak dari Hospital Sultanah Aminah sebagai tanda protes, difahamkan tindakan yang sama turut berlangsung di Hospital Sultan Ismail.

Hospital-hospital di Melaka, Pahang, Pulau Pinang dan beberapa negeri lain turut menyaksikan doktor-doktor kontak mengambil tindakan yang sama.

Rata-rata yang mengambil bahagian dalam #hartaldoktorkontrak itu berpakaian serba hitam dengan membawa plakad #hartaldoktorkontrak #lawantetaplawan. – MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close