JenayahMalaysia

Sekolah terbiar jadi sarang maksiat

GEORGETOWN: Bangunan sekolah yang terbiar di Medan Lim Cheng Teik, Pulau Tikus, di sini, kini dipercayai menjadi sasaran sekumpulan individu tidak bertanggungjawab.

Mereka dipercayai melakukan aktiviti tidak bermoral seperti mencuri peralatan, penyalahgunaan dadah, mabuk dan perbuatan maksiat sehingga meresahkan penduduk berhampiran.

Peniaga yang mahu dikenali sebagai Aleem, 34, berkata beberapa individu dikesan masuk ke kawasan sejak sekolah berkenaan yang ditinggalkan sejak lima tahun lalu.

Mereka biasanya datang pada waktu tengah hari dengan menaiki motosikal sebelum kembali semula pada tengah malam.

“Kami tidak tahu apa yang mereka lakukan di dalam kawasan itu tetapi seringkali saya dengar bunyi ketukan dan barangan dipecahkan selain membuat bising.

“Saya dan penduduk di sini sering lihat mereka mengambil barangan seperti meja, kerusi, peralatan makmal dan lain-lain lagi dari sekolah berkenaan pada waktu malam,” katanya ketika ditemui.

Peralatan dalam kelas di sebuah sekolah terbiar di Medan Lim Cheng Teik, Pulau Tikus, Georgetown sudah rosak manakala di lantai pula dipenuhi serpihan kaca. - Foto NSTP/Zuhainy Zulkiffli
Peralatan dalam kelas di sebuah sekolah terbiar di Medan Lim Cheng Teik, Pulau Tikus, Georgetown sudah rosak manakala di lantai pula dipenuhi serpihan kaca. – Foto NSTP/Zuhainy Zulkiffli

Menurut Aleem, dia dan penduduk sudah beberapa kali menegur perbuatan individu berkenaan serta melaporkan kepada balai polis berhampiran.

“Pagar juga sudah dipecahkan dan mereka boleh masuk sesuka hati justeru, saya berharap pihak berkaitan dapat melakukan sesuatu bagi menjamin keselamatan penduduk.

“Jika dibiarkan, makin banyak ‘harta kerajaan’ dirosakkan dan penduduk juga hidup dalam keresahan,” katanya.

Tinjauan mendapati, bangunan sekolah berkenaan ditumbuhi rimbunan pohon manakala pagar di pintu masuk sudah dirosakkan.

Difahamkan bangunan itu sudah tidak digunakan lagi selepas sekolah berkenaan berpindah ke bangunan baharu di Jalan Sultan Ahmad Shah.

Barangan dalam bangunan termasuk kelas dan dewan sekolah itu sudah rosak manakala pada bahagian lantai pula dipenuhi serpihan kaca. Wayar dan kabel elektrik juga berselirat di lantai.

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close