MalaysiaSetempat

Tujuh tuntutan mahasiswa kepada Kementerian Pengajian Tinggi

Tuntutan ini adalah bagi membawa perhatian kerajaan dalam isu yang membabitkan mahasiswa ketika ini. -Bernama

KUALA LUMPUR: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) menyatakan tujuh tuntutan kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk diberi perhatian.

Presiden GAMIS, Muhammad Arif Hakimi berkata, mahasiswa menyambut baik komitmen kerajaan untuk melibatkan anak muda dalam agenda pemulihan negara, dan tuntutan ini adalah bagi membawa perhatian kerajaan dalam isu yang membabitkan mahasiswa ketika ini.

“Tuntutan pertama ialah pemakluman SOP yang jelas kepada mahasiswa. Ini bagi membolehkan mereka membuat persediaan sebelum bermulanya semester.

“Kedua, kemudahan suntikan vaksin secara walk-in kepada mahasiswa sebelum bermula semester baharu.

Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di beberapa buah universiti antara yang boleh digunakan.

“Ketiga, membenarkan fasiliti di kampus seperti gimnasium, perpustakaan dan kafe digunakan.

“Keempat, penangguhan bayaran balik PTPN selama enam bulan bagi mengurangkan beban graduan.

“Mahasiswa juga berharap ada inisiatif yang diumumkan PTPTN bagi membantu mengurangkan beban mahasiswa dan graduan,” katanya.Arif berkata demikian dalam sidang media secara maya selepas Himpunan Mahasiswa Bangkit anjuran Majlis Politik Nasional (MPN), pada Ahad.

Turut dikemukakan ialah tuntutan agar kementerian bersama pihak universiti memantau dan menguruskan masalah mental dan sosial mahasiswa, serta memperkasakan graduan dengan kerjasama pihak industri bagi menaikkan nilai kebolehpasaran graduan.

Selain itu, mereka juga menuntut agar kerajaan mengembalikan bantuan one-off seperti baucer buku RM250, serta memasukkannya sebagai salah satu peruntukan dalam Belanjawan Negara 2022.

“GAMIS berharap kerajaan baharu dapat memandang tuntutan ini secara serius dan mengambil tanggungjawab dalam meastikan kebajikan mahasiswa terbela,” ujarnya.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close