#kitajagakitaCovid-19Malaysia

Sektor industri kreatif dibenarkan semula 9 September ini – PM

KUALA LUMPUR – Semua penggiat industri kreatif yang telah lengkap dos vaksin dibenarkan untuk kembali bergiat di negeri-negeri dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai 9 September ini.

Kerajaan bersetuju melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Fasa 1 bagi industri kreatif dan berharap ia dapat memberi kelegaan kepada lebih sejuta penggiat, artis dan pekerjanya

Kelonggaran itu juga bakal memberi kelegaan kepada lebih 19,000 syarikat berkaitan industri kreatif, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Persetujuan untuk memberi kelonggaran ini adalah tertakluk kepada syarat SOP yang diluluskan oleh MKN, termasuk hanya kepada penggiat, pekerja dan pengguna yang sudah menerima dua dos lengkap vaksin Covid-19 serta kapasiti ruang premis yang dibenarkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Ismail Sabri berkata keputusan itu hasil perbincangan Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik Covid-19 pada 2 September lalu.

Menurut Perdana Menteri, kelonggaran itu juga diberikan berasaskan faktor terdapat negeri-negeri telah mencapai status 80 peratus populasi dewasa menerima dua dos lengkap vaksin atau telah mencapai tahap imuniti kelompok.

“Industri kreatif menyumbang sebanyak 2 peratus atau RM29 bilion daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2019. Selain membolehkan lebih sejuta penggiat, artis dan pekerja industri mula bekerja dan menyara kehidupan, kelonggaran ini juga dapat kembali menghidupkan industri kreatif negara yang sangat terkesan akibat pandemik Covid-19,” katanya.

Ia sekali gus menggerakkan kembali semua inisiatif serta program yang direncanakan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) melalui Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), MyCreative Ventures dan Agensi Pembangunan Ekonomi Seni Budaya (CENDANA).

Mereka dibenarkan melakukan aktiviti-aktiviti seperti berikut:

1. Pembangunan dan penyiaran kandungan kreatif secara rakaman atau siaran langsung.

2. Penyiaran secara rakaman atau siaran langsung berbentuk penyampaian maklumat dan hiburan dengan kehadiran penonton yang telah lengkap vaksin dengan kapasiti penonton 30% di ruang studio.

3. Penggambaran industri kreatif di dalam dan di luar studio kepada individu yang telah lengkap vaksin.

4. Indoor busking kepada individu yang telah lengkap vaksin.

5. Persembahan di lounge hotel kepada individu yang telah lengkap vaksin.

6. Aktiviti panggung wayang kepada individu yang telah lengkap vaksin dengan kapasiti 50% di ruang dewan tayangan pawagam.

7. Aktiviti persembahan langsung seperti seni teater, muzikal, muzik dan komedi (secara pra-daftar) dengan penonton yang telah lengkap vaksin serta kapasiti penonton 30% di ruang premis.

8. Aktiviti pameran seni di dewan pameran, muzium dan galeri seni (secara temu janji) dengan pengunjung yang telah lengkap vaksin dengan kapasiti pengunjung 30% di ruang premis.

“Keputusan ini adalah antara usaha-usaha berterusan kerajaan yang prihatin untuk merangsang kelangsungan ekonomi penggiat seni dan industri kreatif.

“Saya ingin menggesa semua pihak yang terlibat dalam pembukaan sektor ini supaya sentiasa mematuhi syarat dan prosedur yang ditetapkan bagi mengelakkan sebarang risiko dan implikasi perundangan, keselamatan serta kesihatan khususnya dalam usaha negara untuk beralih ke fasa endemik menjelang akhir Oktober ini.

“InsyaAllah kerajaan akan sentiasa komited untuk mengambil pendekatan terbaik yang mampu menjamin pemulihan ekonomi negara demi kesejahteraan Keluarga Malaysia,” kata Ismail Sabri.- MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close