MalaysiaSetempat

PIK perlu dipertingkat, usaha untuk lahirkan lebih ramai usahawan digital

Tan Sri Annuar Musa berkata, KKMM berhasrat untuk melahirkan lebih ramai usahan digital menerusi setiap PIK yang ditubuhkan. – Gambar fail

KUALA LUMPUR : Pusat Internet Komuniti (PIK) perlu digerakkan dengan lebih meluas sebagai langkah untuk melahirkan masyarakat yang berasaskan ekonomi digital.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa berpendapat, terdapat keperluan untuk mempertingkatkan kemudahan itu bagi mencapai sasaran berkenaan.

“Terdapat keperluan untuk mempertingkatkan dan memperluaskan peranan PIK sebagai pusat pendigitalan ekonomi masyarakat setempat.

“Insya-Allah, ini akan kita lakukan dengan kerjasama syarikat telekomunikasi dan pemasaran dalam talian.

KKMM mahu menghasilkan usahawan digital di setiap PIK,” katanya menerusi hantarannya di Twitter pada Ahad.

Mengulas lanjut, KKMM juga berhasrat untuk melahirkan lebih ramai lagi usahawan digital yang menerusi setiap PIK yang ditubuhkan.Sebelum ini, inisiatif kerajaan melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dengan kerjasama syarikat telekomunikasi menyediakan pelbagai kemudahan di bawah inisiatif yang memberi fokus kepada golongan yang memerlukan khususnya kelompok B40.

Usaha itu turut mendapat kerjasama daripada beberapa syarikat telekomunikasi antaranya Celcom, Digi, Maxis, U Mobile, dan Telekom Malaysia (TM).

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close