MalaysiaSetempat

Mayat kanak-kanak lemas kejadian bot terbalik di Tenom ditemui

Mayat kanak-kanak lelaki yang dipercayai lemas ketika sedang cuba menyeberang Sungai Padas ke rumahnya di Kampung Kalandos, Pangi dijumpai pada petang Khamis. – Foto JBPM

TENOM: Mayat kanak-kanak lelaki yang dipercayai lemas ketika sedang cuba menyeberang Sungai Padas ke rumahnya di Kampung Kalandos, Pangi dijumpai pada petang Khamis.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah Misran Bisara yang mengesahkan penemuan tersebut berkata mayat mangsa dijumpai di Sungai Padas berhampiran daerah Beaufort.

Melvin Junaidi, 12, dipercayai lemas selepas bot yang dinaikinya terbalik akibat arus deras.

Turut dilaporkan hilang adalah seorang lelaki Joseph Sayah, 55, yang masih belum ditemui.

“Untuk makluman, mangsa kanak-kanak lelaki yang dilaporkan hilang telah dijumpai di kawasan sungai berhampiran daerah Beaufort sekitar jam 5 petang.

“Kita telah dibantu oleh Datuk Peter Anthony (ADUN Melalap) yang menaiki jet ski di kawasan itu dan membawa mangsa ke tepi sungai dan pihak bomba telah mengambil mangsa.

“Mayat mangsa kemudiaannya telah diserahkan kepada pihak Polis Daerah Tenom.

“Proses pengecaman telah dibuat keluarga mangsa dan mengesahkan mangsa adalah kanak-kanak yang dilaporkan hilang dalam kejadian di Sungai Padas,” katanya melalui rakaman audio aplikasi WhatsApp kepada Astro AWANI pada Khamis.

Dalam kejadian pada Rabu, terdapat empat individu dilaporkan terbabit dalam kejadian bot karam berhampiran Kampung Kalandos, Pangi.

Bot tersebut karam ketika mangsa sedang menyeberangi Sungai Padas untuk pulang ke rumah.

Dua daripada mangsa iaitu lelaki warga emas dan wanita dewasa berjaya menyelamatkan diri manakala dua mangsa di bawa arus deras.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) telah diaktifkan pihak bomba bermula Rabu dan diteruskan pada Khamis.

Menurut Misran, operasi SAR tersebut akan diteruskan pada Jumaat bagi mengesan Joseph Sayah yang dipercayai masih hilang.

“Operasi pada hari ini ditamatkan pada jam 6 petang dan akan disambung pada jam 8 pagi esok,” ujarnya.

Source
Astro Awani
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close