JenayahMalaysia

Keluarga Altantuya dibenar dapat salinan kenyataan individu disiasat polis

PUTRAJAYA: Keluarga Altantuya Shaaribuu berjaya dalam rayuan di Mahkamah Rayuan hari ini untuk mendapatkan salinan kenyataan yang dirakamkan daripada individu disiasat polis dalam kes pembunuhan model Mongolia itu untuk digunakan dalam saman sivil mereka.

Hakim Datuk Nor Bee Ariffin yang mengetuai panel tiga hakim, berkata kenyataan yang akan diserahkan kepada keluarga Altantuya, termasuk yang diambil daripada individu sama ada mereka dipanggil sebagai saksi pendakwaan, kenyataan dua bekas anggota polis, Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar serta penganalisis politik, Abdul Razak Baginda.

“Kami memerintahkan salinan kenyataan di bawah Seksyen 112 (Kanun Prosedur Jenayah) diberikan kepada perayu (keluarga Altantuya) dalam tempoh dua minggu dari tarikh perintah ini,” katanya.

Hakim Nor Bee berkata kenyataan polis yang digunakan dalam perbicaraan kes jenayah itu bukannya dokumen yang dilindungi dan mahkamah tidak melihat bahaya mengganggu saksi dalam kes itu kerana kes jenayah Azilah serta Sirul Azhar telah lama diselesaikan.

Panel itu turut dianggotai Hakim Datuk Supang Lian dan Hakim Datuk Seri Mariana Yahya yang sebulat suara membenarkan rayuan oleh keluarga Altantuya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang sebelum ini menolak permohonan mereka.

Bapa dan ibu Altantuya, Dr Shaariibuu Setev dan Altantsetseg Sanjaa serta anak lelaki Altantuya, Mungunshagai Bayarjargal memfailkan saman RM100 juta terhadap Azilah, Sirul Azhar, Abdul Razak dan Kerajaan Malaysia pada 4 Jun 2007 untuk menuntut ganti rugi teladan dan teruk.

Dalam pernyataan tuntutan, keluarga itu mendakwa kematian Altantuya telah menyebabkan mereka mengalami kejutan mental dan trauma psikologi, yang melayakkan mereka menerima ganti rugi.

Dalam keputusan mahkamah yang disampaikan secara dalam talian, Hakim Nor Bee berkata, Seksyen 124 Akta Keterangan 1950 berkaitan kenyataan yang tidak didedahkan, tidak terpakai dalam kes keluarga Altantuya.

Beliau berkata, kenyataan Seksyen 112 itu perlu kerana maklumat yang terkandung dalam kenyataan berkenaan akan membantu keluarga terbabit meneruskan kes mereka bagi membuktikan pembunuhan itu.

Katanya, mahkamah harus sedar realiti praktikal bahawa perubahan boleh berlaku sejak itu dan kemungkinan orang yang dirujuk tidak dapat dikesan atau ada yang mungkin telah meninggal dunia, tidak boleh dinafikan.

“Saksi mungkin enggan ditemubual dan sebahagian lagi mungkin sukar untuk mengingati semula kejadian itu,” kata Hakim Nor Bee.

Abdul Razak didakwa bersubahat dengan Azilah dan Sirul Azhar untuk membunuh Altantuya, 28, pada 2006, namun beliau dibebaskan daripada pertuduhan pada Oktober 2008 tanpa dipanggil membela diri, manakala Azilah dan Sirul Azhar didapati bersalah pada 2009.

Pada 23 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan Azilah dan Sirul Azhar serta membebaskan mereka daripada pertuduhan, namun keputusan itu telah diubah oleh Mahkamah Persekutuan pada 13 Jan 2015 susulan rayuan pendakwaan.

Peguam, Sangeet Kaur Deo mewakili keluarga Altantuya, manakala Peguam Kanan Persekutuan, Azliza Ali bertindak bagi pihak kerajaan. – BERNAMA

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close