Sport

Fati sah milik Brighton

LONDON: Brighton menandatangani bintang muda sensasi, Ansu Fati secara pinjaman dari Barcelona untuk musim ini.

The Seagulls berjaya mengatasi cabaran beberapa kelab terkemuka Eropah, termasuk Tottenham, bagi mendapatkan khidmat Fati.

Wolves turut dikaitkan dengan pemain muda itu, manakala Manchester United dan Liverpool sudah lama memerhatikan Fati.

Bagamanapun berita ketibaan Fati didedahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Brighton, Paul Barber sebelum kelab membuat pengumuman rasmi.

Pengendali Brighton, Roberto De Zerbi turut mengalu-alukan kedatangan Fati ke kalab.

“Ia adalah perjanjian yang hebat buat kami. Saya pasti Ansu akan membantu kami mencapai sasaran baharu dan kamu mampu membantunya mencapai tahap yang dikehendakinya,” kata De Zerbi.

Fati, 20, membuat penampilan sulungnya bersama Barcelona pada usia 16 tahun dan menjadi penjaring gol termuda kelab itu.

Pada September 2019, dia menjadi pemain paling muda Barcelona di Liga Juara-Juara Eropah dan jaringannya ke atas Inter Milan pada Disember 2019 menjadikannya penjaring gol termuda dalam sejarah kejuaraan Eropah itu.

Dia membuat 112 penampilan untuk gergasi Catalan itu dan meledak 29 gol.

Fati turut memecahkan rekod 95 tahun sebagai penjaring gol termudah Sepanyol apabila menemui sasaran ketika kemenangan 4-0 ke atas Ukraine pada September 2020.

Sebelum itu dia melakar rekod pemain paling muda menjaringkan dua gol dalam satu perlawanan La Liga ketika Barcelona menewaskan Levante. – AGENSI

Source
Berita Harian
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close