Malaysia

Beli gula bersyarat, CAP tidak terima aduan baru

GEORGE TOWN – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) tidak lagi menerima aduan baharu daripada peruncit berhubung tindakan pemborong gula mengenakan syarat pembelian gula putih jernih untuk membeli gula pasir biasa.

Pegawai penyelidik CAP, S. Ganesan berkata, perkembangan positif itu selepas  pihaknya membuat laporan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Pulau Pinang berhubung aduan yang diterima.

Menurutnya, sebelum ini CAP menerima aduan daripada peruncit yang mendakwa mereka perlu membeli gula putih jernih  pada kadar tertentu bagi mendapatkan bekalan gula pasir.

Kata beliau,  syarat yang diletakkan oleh pemborong itu bukan perkara perkara baru.

IMG_4185-1024x768
Ganesan.

“Perkara ini bukan baru, ia berlaku sejak beberapa bulan lepas cuma isu ini menjadi perhatian umum apabila pengguna berdepan situasi sama,” katanya kepada MalaysiaGazette hari ini.

Pada 27 Ogos lalu, Pemangku Menteri KPDN, Datuk Armizan Mohd Ali menegaskan pihaknya akan mengambil tindakan terhadap peniaga yang meletakkan syarat mewajibkan pembelian satu kilogram gula putih jernih (premium) terlebih dahulu, jika mahu membeli gula pasir.

Katanya, sekiranya dikesan, tindakan akan diambil mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 kerana mengenakan syarat tanpa kebenaran pengawal bekalan. – MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close