Malaysia

KPT digesa segera campur tangan isu ‘Zero Balance Policy’ Universiti Malaya

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) segera campur tangan dalam menyelesaikan isu ‘Zero Balance Policy’ (dasar baki sifar) bagi pembayaran yuran mahasiswa di Universiti Malaya (UM) ketika ini.

Dasar yang  mewajibkan pelajar membayar yuran penuh pendaftaran antara RM1,000 hingga RM20,000 itu didakwa bukan sahaja boleh mengancam kesinambungan mahasiswa untuk meneruskan pengajian di universiti itu malah turut memberi imej buruk terhadap sektor pendidikan tertiari negara yang sedang dilanda krisis ‘72 peratus remaja lepasan SPM enggan sambung pelajaran ke peringkat tinggi’.

Presiden Pertubuhan Jasanusa, Samsudin Awang yang membuat gesaan itu berkata, sungguhpun universiti awam (UA) telah diberi kuasa autonomi di bawah Pelan Strategik Pendidikan Tinggi Negara untuk mengurus sumber kewangan mereka sendiri, namun kebebasan itu tidak bermakna pengurusan UA boleh terus hilang sifat tanggungjawab sosial dan kemanusiaan sebaliknya hanya fokus terhadap keuntungan perniagaan semata-mata.

“Masyarakat masih meilhat ijazah UA adalah ‘sijil mampu milik’ untuk semua golongan masyarakat dari pelbagai kemampuan ekonomi kerana pada persepsi mereka, tanggungjawab menyediakan pendidikan tertiari untuk rakyat adalah kewajipan kerajaan.

“Namun, jika UA sudah dilihat menjurus kepada penjanaan kewangan seolah-seolah seperti insitusi pengajian tinggi swasta, sektor pendidikan negara akan dilihat tidak lagi bertujuan untuk pemerkasaan komuniti atau memandaikan rakyat, sebaliknya adalah sebuah perniagaan untuk menjana ekonomi,” katanya dalam kenyataan di sini.

KPT juga wajar menyemak kadar yuran pendaftaran pelajar baharu di UA yang ada sebahagiannya mencecah sehingga RM3,000 bagi membolehkan seseorang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memulakan pengajian di sesebuah UA.

Angka ini sangat tinggi dan semakin menjadi kebimbangan kepada ramai ibu bapa sehingga menyebabkan mereka lebih menyokong anak mereka menjadi ‘social media influencer’ atau pekerja gig berbanding memasuki universiti selepas cemerlang dalam SPM.

Tambah beliau, sekiranya kuasa autonomi yang diberikan kepada UA sudah memgakibatkan banyak UA bergelut dengan krisis kewangan dan budaya korporat yang tersasar dari budaya akademik, KPT wajar untuk menyemak semua kuasa autonomi tersebut.

Janganlah sampai angka 72 peratus lepasan SPM enggan mengambung belajar, akan terus melonjak kerana ketika ini juga, trend murid tercicir SPM turut mula meningkat setiap tahun, ujarnya lagi. – MalaysiaGazette

Source
Malaysia Gazette
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close