Lahir 1964 boleh masuk percuma ke Zoo Taiping & Night Safari

Zoo Taiping ialah zoo awam tertua di Malaysia dan satu daripada zoo di negara ini yang dikendalikan oleh pihak berkuasa tempatan sejak awal penubuhannya pada 1961. – Gambar fail/Astro AWANI

IPOH: Pengunjung yang lahir pada 1964 akan diberi kemasukan percuma ke Zoo Taiping & Night Safari (ZTNS) sebagai signifikan kepada pembukaannya pada 1961 iaitu bersamaan 64 tahun operasinya tahun ini.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Taiping Khairul Amir Mohamad Zubir berkata promosi istimewa itu juga sempena Sambutan Ulang tahun ke-150 bandar Taiping.

“Ia antara promosi khas yang diberikan kepada pengunjung selain promosi kemasukan percuma untuk setiap pengunjung ke-150 setiap hari bermula 21 Jan lepas, semua promosi ini adalah hingga 31 Dis 2024,” katanya dalam satu kenyataan.

Khairul Amir berkata Zoo Taiping ialah zoo awam tertua di Malaysia dan satu daripada zoo di negara ini dikendalikan oleh pihak berkuasa tempatan sejak awal penubuhannya pada 1961, yang pada masa itu dikenali sebagai Taman Mergastua Sultan Idris Shah.

Beliau berkata bermula dengan keluasan 9.7 hektar, kini ZTNS memiliki keluasan 13.75 hektar mempamerkan 1,500 haiwan daripada 130 spesies sebelum ia memulakan matlamat pemuliharaan hidupan liar, pendidikan, rekreasi dan pelancongan pada pertengahan 1990-an.

Beliau berkata pada akhir 1990-an, Zoo Taiping telah diubah suai untuk menggabungkan ciri pameran terbuka dengan penekanan terhadap kebajikan haiwan, kondisi kerja yang lebih baik dan kemudahan pelawat sebelum dijenamakan semula sebagai ZTNS pada 15 Jun 2003.

“ZTNS juga merupakan zoo pertama di Malaysia dan yang kedua di Asia Tenggara yang menampilkan night safari, ZTNS secara beransur-ansur menimba kepakaran dalam pembiakan dalam kurungan spesies hidupan liar yang terancam.

“Pemuliharaan dan pembiakan dalam kurungan Harimau Malaya, seladang, anjing hutan (serigala), kambing gurun, dan orang utan telah dijalankan dengan gigih untuk memulihkan jumlahnya yang semakin berkurangan di habitat asalnya,” katanya.

Source :
Bernama