Amah dikurung di balkoni diselamatkan selepas campak nota minta bantuan

Kuala Lumpur: Pembantu rumah warga Indonesia dilayan seperti anjing selepas dikurung di balkoni kondominium di Mutiara Damansara, Petaling Jaya, sejak seminggu lalu.

Malah, mangsa yang berusia 21 tahun itu hanya dibekalkan bantal dan tilam serta terpaksa tidur dalam keadaan basah ketika hujan.

Bagaimanapun, mangsa berjaya diselamatkan sepasukan pegawai dan anggota Bahagian D3 Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman selepas kediaman terbabit diserbu, 5 petang semalam.

Ketua Penolong Pengarah D3 Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, siasatan mendapati mangsa adalah pembantu rumah kepada keluarga warga tempatan dan diletakkan di balkoni rumah sebagai tempat tinggalnya.

“Mangsa tidak dibenarkan keluar dari balkoni rumah dan dikunci dari dalam sehingga dapat arahan untuk masuk bersihkan rumah.

“Mangsa hanya masuk ke dalam rumah berkenaan pada 5 pagi hingga 11 pagi selepas diarahkan untuk kemas rumah dan apabila selesai mangsa diarahkan berada di balkoni semula dan akan dikunci oleh majikan,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Menurutnya, mangsa masih belum menerima bayaran gaji daripada majikan kerana baru sahaja berada di rumah berkenaan kira-kira seminggu.

“Mangsa diberikan makan dan minum sebanyak tiga kali sehari oleh majikan berkenaan. Setiap hari mangsa akan dimarahi oleh majikannya dan akan dikurung.

“Mangsa menulis kertas dan mencampakkan keluar rumah dari balkoni tempat tinggalnya bagi mendapatkan bantuan,” katanya.

Soffian berkata, susulan itu, polis menahan seorang wanita berusia 69 tahun dipercayai majikan mangsa.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 12 Akta ATIPSOM 2007 dan Sekayen 55B Akta Imigresen 1956/63,” katanya.

Source :